Weer thuis !                            home

Na een vermoeiende reis van zo’n 15 uur zijn we weer thuis.

En wat een temperatuurverschil….. Hier bij aankomst min 7, in Sri Lanka + 32 graden.

Voor ons was het bezoek aan Sri Lanka een thuiskomen. Het terugzien van vrienden en bekenden maakt ieder jaar de reis alleen al de moeite waard. En… dat worden er ieder jaar meer. Want dank zij uw bijdragen konden we heel veel mensen hulp geven. De dankbare mensen kunnen alleen hun dankbaarheid tonen door eeuwige vriendschap te beloven

We moesten dan ook nu weer met een agenda werken om te voorkomen dat we dubbele afspraken zouden maken. Veel tijd om aan het strand te liggen hadden we dan ook niet. Sommige dagen waren zo vol gepland, dat het bijna hectisch te noemen was. Soms moesten we zelfs maaltijden overslaan. Maar gebrek hebben we niet geleden want we zijn beiden een paar kilo gegroeid….

Afspraken maken met aannemers, regelen van een tolk, wisselen van euro’s in SL-rupees, eerste steenleggingen, foto’s nemen van de voortgang van de projecten, kleding op maat sorteren en in aparte zakjes doen (zie foto rechts) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het was met recht een werkvakantie, maar we hadden het er graag voor over.

We hebben het met liefde gedaan, want wat is er mooier dan verlichting te brengen in uitzichtloze leefsituaties. En dat kon alleen dankzij uw hulp!!

 

Als gevolg van de sterke euro en de zwakke rupee konden we meer met uw geld doen dan we eerst dachten. Kregen we vorig jaar nog zo’n 130 rupees voor een euro, nu waren er dat 159 !!

Voor de Srilankezen is de sterkere euro echter een ramp want alles is stukken duurder geworden. En dus worden de arme mensen alleen maar nog armer.

Voor hun overheid hebben de Srilankezen geen goed woord over. Corrupt en zakkenvullers worden ze genoemd. De interne strubbelingen duren ook maar steeds voort. En behalve dat er veel slachtoffers vallen (wat natuurlijk het ergste is!), kost het ook nog handen vol geld.

Ook toen wij er waren vielen er doden. Iedere dag vlogen straaljagers van Colombo naar het noorden en oosten van het land om gebieden te bombarderen die door de Tamiltijgers ingenomen zijn. En voortdurend vlogen helikopters langs de kustlijn om te zorgen dat er geen Tamiltijgers via de zee kunnen infiltreren. Als toerist ondervind je tot heden nog weinig hinder van deze situatie, al merk je wel dat steeds meer toeristen uit angst Sri Lanka links laten liggen. De hotels zijn maar magertjes bezet. En dat is beslist niet goed voor dit schitterende land.

 

Maar nu over naar de projecten waar u zo’n belangrijk aandeel in had.

Op de volgende pagina’s volgt een verslag van de projecten aar we uw bijdragen aan hebben besteed. Voor een cijfermatig overzicht verwijzen we naar de pagina “verantwoording”.

 


Huisvesting.

De situatie van het gezin waar het meisje buiten moest slapen bleek ernstiger dan vorig jaar. Moeder en zuster woonden nu in het kamertje met de daarbij horende kinderen.

Het gezinnetje met dochtertje waar u zich voor ingezet heeft bleek nu in een onderkomen te wonen van plastic zakken. Op de foto’s kunt u zien in wat voor kommervolle omstandigheden deze mensen moesten leven. De enorme hitte maakte het binnen overdag niet alleen voor hen, maar ook voor ons ondragelijk.

We konden dank zij uw steun voor hen een huisje laten bouwen van 5 bij 5 meter.  Het leuke is dat deze bewoner het huisje zelf kon bouwen met behulp van vrienden. Van origine is deze man bouwvakker maar door zijn kleine gestalte werd hij overal afgewezen. Maar wij hebben met eigen ogen kunnen zien waartoe hij in staat was…

 

Ook voor het dochtertje breken nu betere tijden aan. Ze hoeft niet meer buiten te slapen!!

Er kan nog een klein keukentje achter gebouwd worden met het materiaal wat over was.

Zo kunnen deze mensen nu voortaan fatsoenlijk wonen en slapen! Dank zij uw steun!

 

 

 

 

 

Boot, motor en netten.

 

De visserman waar u zich voor heeft ingezet, hebben we kunnen helpen met een boot, motor en netten. Verder bleek het huisje, waarin deze man met zijn gezinnetje leefde, totaal verrot te zijn en zou zeker binnen een jaar ingestort zijn. Het water spoelde binnen bij de tropische regenbuien, die Sri Lanka regelmatig teisteren.

Op de foto hieronder ziet u hoe gammel het krot in elkaar zat. Provisorisch gebouwd en met plastic dichtgeplakt tegen de regen.

 

We konden dank zij uw steun het huisje laten afbreken en er is een fundering gelegd voor een nieuw (stenen) onderkomen (foto rechts). Voor een deel konden we bijdragen in de kosten. Voor het andere deel willen we ons het komende jaar sterk maken. Voorlopig kan er een lening bij de bank gesloten worden dankzij het feit dat er onderpanden zijn (boot, netten en motor) Toch willen we ze niet opzadelen met schulden die afbetaald moeten worden van het karige inkomen. Dat zou een slechte start zijn. En voor hen ook nauwelijks op te brengen!

 

Verder hebben we gemeend de beide zoons, 10 en 14 jaar oud, op Engelse les te sturen. (zie verantwoording). De kosten waren zo gering dat we meteen les voor drie jaar hebben betaald. Afgelopen zaterdag zijn de jongens al gestart en drie keer per week krijgen ze nu in een klein klasje privé les. Hun kansen op een baan worden daarmee sterk vergroot. Engels is de voertaal in allerlei beroepen daar.

 

Nog meer huisvesting…

Daarmee was de kous nog lang niet af. Zelf waren we ook zeer verrast wat we allemaal met het gecollecteerde geld konden doen.

We konden zelfs een gezin helpen die in een zeer moeilijke situatie terecht waren gekomen door familieperikelen. In Sri Lanka kan de jongste zoon een woning opeisen als de vader is overleden. De moeder gaat dan vaak van het ene kind naar het andere. Andere inwonende familieleden moeten dan maar zien een onderkomen te krijgen. Zo ook met dit gezin. Voorlopig gedoogde deze zoon dat zijn broer met vrouw en kind in een kamertje van drie bij drie mocht wonen. Maar zijn gedrag t.o. van zijn broers’ gezinnetje werd steeds gewelddadiger. Het zoontje van twee werd letterlijk de deur uitgeschopt als hij per ongeluk een stap binnen de deur zette.

Zelf had het gezinnetje wel een stukje land waar de fundering al gelegd was. Maar zoals het zo vaak in Sri Lanka gaat is er geen geld voor de bouw van een huis en blijft alles braak liggen.

Gezien de situatie hebben we gemeend hen te moeten helpen met de bouw van een half huis.

Twee slaapkamers en een keuken met daarop een plat dak. Ook dit huis werd gebouwd door de bewoner zelf met behulp van vrienden. Dat scheelde een stuk in de kosten. Later kan eventueel de andere helft van de woning gebouwd worden. Voor twee van de drie woningen hebben we voor iedere woning 6 plastic stoelen kunnen kopen met tafeltje.

 


 

Kleding.

kleding uitdelenWe hadden rekening gehouden met het betalen van het overgewicht wat we hadden door het meenemen van baby en kinderkleding. De kosten daarvan zouden zo’n 420 euro bedragen. Doordat we als één van de eersten incheckten op Schiphol hadden we het geluk dat er een engel achter de balie van Martin air zat. Ze vroeg wat er in de grote doos zat wat we meenamen. We vertelden van de hulpgoederen (kinderkleding) voor arme kinderen in Sri Lanka. Ze begreep het meteen en vertelde pas in Kenia geweest te zijn waar ze heel veel leed had gezien. Ze kwam achter de balie weg en nam ons mee naar een speciale band waarop we de verzegelde doos konden zetten. We hoefden geen cent te betalen en waren zeer geroerd door dit gebaar. Dat er ook engelen zijn op aarde, daar zijn we van overtuigd. Dat is maar weer eens gebleken.
Iemand anders die we hierover belden, verwoordde het als een knipoog van boven.

Met erg veel plezier kijken we dan ook terug op de uitreiking van alle baby- en kinderkleding die we van Junior Kindermode uit Hollandscheveld ontvingen.

Glunderende en dankbare gezichten van zeer arme mensen was ons deel. Op de foto hierboven zien we Diny de kleding aan het uitdelen.

 

 

Kleinere uitgaven.

Een visserman die geen geld had om de reparatie van zijn motor te betalen konden we helpen weer voor inkomen te kunnen zorgen.

Verder hebben we schoenen voor iemand gekocht die de schoenen droeg van zijn broer (drie maten te groot). Hij had geen geld voor nieuwe. Nieuwe schoenen zijn naar verhouding erg duur in Sri Lanka (een half maandsalaris!).

Ook konden we spanten kopen om iemands huis af te laten bouwen. De bouw lag al een half jaar stil om die redenen.

 

We vinden dat we met uw geld heel veel hebben kunnen doen.  Mensen waren soms tot tranen toe geroerd en zo dankbaar, dat ze soms op de knieën voor ons neervielen om te bedanken. We voelden ons erg ongemakkelijk in die situaties. We hebben benadrukt dat het geld bijeengebracht is door mensen uit Nederland en dat wij alleen maar de brengers zijn.

Ze hebben dan ook gevraagd hun hartelijke dank over te brengen aan u allen!! En dat doen we graag!!!

 

Thuisgekomen zagen we dat een goede gever  € 250,--  had gestort voor onze acties in Sri Lanka. We voelen ons rijkelijk gezegend met zo’n achterban!

 

Nogmaals, namens degenen die we met uw hulp konden helpen: heel hartelijk dank!

 

En ……. we gaan door natuurlijk!!

 

Wim en Diny.

 

home