Project "Vissersboot"     Home

Als we in januari 2008 Sri Lanka weer gaan bezoeken zal dat voor de twaalfde keer zijn. Dat het zo langzamerhand ons tweede vaderland is geworden mag duidelijk zijn.En in al die jaren hebben we natuurlijk ook erg veel mensen leren kennen. Het voelt ook als een soort thuiskomst als we weer voet zetten op Sri Lankaanse bodem.We hebben het dan ook druk met het afleggen van bezoekjes en moeten er zelfs een agenda voor bijhouden. Is er een feestelijke gebeurtenis binnen de families van de mensen die we kennen dan horen we daar als vanzelfsprekend bij.

Zo waren we ook uitgenodigd om een bruiloft bij te wonen. We zouden samen gaan met
Sri Lankaanse vrienden. Een leuk gezin bestaande uit man, vrouw en twee kinderen van 8 en 12 jaar. De man is visserman en het gezinnetje heeft een zeer karig bestaan. Ze wonen in een schobbeplanken hutje en leven van ongeveer twee euro per dag. Soms zijn er dagen bij dat er niets gevangen wordt en dan zijn er dus ook geen inkomsten.Het interieur van het hutje bestaat uit een matras, koelkast, een huur TV en vier plastic stoelen.Ondanks de schaarste maken ze beslist niet de indruk ongelukkig te zijn.

Toen dan ook s avonds het bericht kwam dat deze man werd vermist sloeg dat in als een bom. Het drukte de stemming op het bruiloftsfeest en veel mannen stonden op om op zee te gaan zoeken.

Om elf uur s avonds kwam er een bericht dat de vissers beschoten waren door de eigen marine. Van de drie boten die daar ter plaatse waren, was er n lek geschoten en naar de zeebodem gezonken. Gelukkig werden de vissers opgepikt uit zee en niemand is omgekomen.  Wel werden ze een aantal dagen gevangen gezet en verhoord. Want wat bleek, ze waren met hun bootjes in verboden gebied gekomen. Daar patrouilleerde de Sri Lankaanse marine om te voorkomen dat Tamiltijgers via de zee konden infiltreren.
Onze vriend in gelukkiger tijden......

De vissers werden aangezien voor Tamiltijgers en men kende dan ook geen pardon.

Na drie dagen van verhoor zag men de vergissing in en werden de vissers allemaal vrijgelaten. Echter de boten werden in beslag genomen en de gezonken boot werd niet vergoed. Ze waren immers in overtreding door in verboden gebied te gaan vissen en daar moesten ze voor boeten.

Onze vriend was n van de ongelukkigen. Geen boot meer, geen motor meer en geen netten meer. Dus ook geen inkomsten meer. In Sri Lanka is het niet zoals bij ons, waar een uitkering in zon situatie gewoon is. Daar krijgen ze niets maar dan ook niets.

Tot op de dag van vandaag is onze vriend bezig geweest werk te zoeken als visserman maar dat is nog steeds niet gelukt. Hij is ernstig gedupeerd en zelfs om te kunnen eten zijn ze veroordeeld tot de bedelstaf. Zijn collega visserman trof het zelfde lot

Wij zijn er toe overgegaan om daarvoor een bijdrage te sturen, zodat er in ieder geval brood op de plank is. Maar we willen liever gaan voor een structurele oplossing en deze mensen weer een bootje, motor en netten bezorgen, zodat ze hun leven weer op kunnen pakken. De kosten hiervan bedragen in totaal zon 3.500,--.Het bootje is dan wel tweedehands en de rest is nieuw.

Verder willen we de nood lenigen van andere mensen die we kennen en in bittere armoede moeten leven. Er zijn erbij die totaal niets hebben. Alleen een dak boven hun hoofd en zelfs dat is nog zeer gebrekkig.

We zijn ons ervan bewust dat we niet iedereen kunnen helpen in Sri Lanka. Maar we voelen het als onze plicht te helpen daar waar we kunnen. Ook onze verre naaste heeft ons nodig en misschien wel meer dan hier.

U kunt ons hierbij helpen. En we kunnen u verzekeren dat iedere eurocent goed besteed zal worden!

Ten overvloede geef ik dan ook nogmaals het banknummer van onze actie, dat is: rek.nr. 3990.02.510, met vermelding actie Sri Lanka.

N.B.: Inmiddels is het geld voor de vissersboot binnen. Klik HIER voor het resultaat!

               Home